royalty free images

Thursday, July 31, 2008

.....

manusia semakin lari dr paksinya sbagai khalifah dan hamba Allah
manusia semakin lupa tentang tugasnya utk mengajak kebaikkan menghalang kemungkaran

manusia lupa dunia cuma sementara
sedangkan akhirat adalah janji Allah pada umat manusia
bahawa itu lah yg akan kita huni bukannya dunia

Allah menurunkan kitabnya sbagai cahaya
penunjuk buat manusia yg mmg slalu alpa
dan salah satu surah didlmnya memberi khabar pada manusia
yg patut menjadi kan peringatan buat semua
bahawa bumi ya'ni dunia hanya sementara

Az-Zalzalah

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

[1]Apabila bumi digegarkan dengan gegaran yang sedahsyat-dahsyatnya,

[2]Serta bumi itu mengeluarkan segala isinya,

[3]Dan berkatalah manusia (dengan perasaan gerun); "Apa yang sudah terjadi kepada bumi?"

[4]Pada hari itu bumipun menceritakan khabar beritanya:

[5]Bahawa Tuhanmu telah memerintahnya (berlaku demikian).

[6]Pada hari itu manusia akan keluar berselerak (dari kubur masing-masing) - untuk diperlihatkan kepada mereka (balasan) amal-amal mereka.

[7]Maka sesiapa berbuat kebajikan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)!

[8]Dan sesiapa berbuat kejahatan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)!

Monday, July 28, 2008

wanita....

Dilema by Hijjaz

Lihatlah panorama dunia
Wanita bagaikan hilang rasa malunya
Maruah yang menjadi maharnya
Tergadai sia bagai tiada berharga

Di manakah budinya di manakah akhlaknya
Sungguh pilu dan sayu mengenangkannya
Santun tiada lagi nafsu memimpin hati
Kehormatan diri tidak dipeduli

c/o
Oh wanita kembali menginsafi
Kepada asal fitrah kejadianmu
Diciptakan untuk dihormati
Sentiasa diredhai Tuhan Pencipta
Kembali kepadanya juga pada Rasulnya
Pasti dihadirkan taufik dan hidayahnya
Wanita...

Kembalilah ke arah kemuliaan
Contohi peribadi Ummul Mukminin
Rasulullah dijadikan suami
Tertawan kerna keluhuran pekerti
Bukan kerana harta bukan kerana nama
Tapi kerana budi yang disanjungi
Kembalilah...

Wanita perhiasan dunia
Bagai kilau permata di antara kaca
Sayangnya makin pudar cahaya
Hingga tiada lagi beza di antaranya

Dilema - HIJJAZ

tulis tulis catat catat

wah tetiba rase tensen..bengang betul dgn satu web nih...hmpeh kelapes(pinjam ayat nad jap) betul.

jumaat-ahad aku lepak kl...di bawah adalah catatan aku spjg di kl

catatan satu:

ari jumaat aku smpai kol 3 lbh petang waktu malaysia...terus menapak ke jj wgsa maju setel kan apa yg patut.aku tlupa yg kol 11 lbh pagi waktu malaysia aku juz mkn nasi goreng yg mak aku bekalkan...ekeke..time tu bas benti kat rnr.smpai kat jj aku terus ke mph sbb aku tau mbe yg aku nak jumpa blum smpai sbb aku terawal bape jam sebenarnya.hasil melepak kat mph aku terbeli buku "dinar emas dan dirham perak.Islam dan masa depan wang by Imran N. Hosein".dah setel sume.aku lupa aku blum mkn.nak mkn dah janji dgn kakak aku 8.30mlm kat kj.waktu tu dah kol 8 mlm waktu malaysia so aku beli beger je kat depan jj tuh. menapak ke stesen lrt dgn beger di tgn plan mkn kat umh kakak aku je ah kang.waktu nek tgga ada sorg mcik jual tisu kat tangga tu...xsilap aku mcik tu cacat penglihatannya umonye dlm 60-70 tahun.hmmmmm...dia jual tisu yg dibeli dr c4 mgkin dlm pack yg bnyk2 n dia jual satu 5posen.dlm tempat taruk duit dia tu ada 2 keping je 5posen.huhu.duduk di tgga...tak silap aku dia ada bawa kusi lipat dan duduk di atas kusi tsebut bekas tisu n tempat taruk duit di ribanya(kalau tak silap aku).dlm kepesatan pembangunan malaysia dan pem'bangun'an harga barang jugak rakyat nya masih kais pagi mkn pagi kais ptg mkn ptg...bape sgt yg mcik tu dpt dgn jual tisu.arghhhhhh....dan aku yg hanya bape jam je tak mkn merungut lapar...org yg xde duit nak bli makanan...apa agaknya ayat yg keluar dr mulut diorg?...sebenarnya aku nak relatekan dgn buku yg aku beli di atas...sistem wang kertas yg diciptakan oleh manusia menyebabkan wujudnya gap antara org kaya dan miskin.sistem kewangan dunia yg diperkenalkan oleh manusia menyebbkan org kaya semakin kaya org miskin semakin miskin...huhu.sgt menyedihkan.

catatan dua:



ari sabtu...heheh ari ni mmg dah di set kan utk aku bgumbira...ekekeke. plan aku nak g PD tak jadi sbb ada kesilapan teknikal...plan nak ke genting pun tak jadi...sbb kesilapan teknikal jugak...so berjaya times square yg tak masuk langsung dlm list mnjadi destinasi kami yg terdiri drpada aku waida kakak aku n abg ipo aku.kitorg berempat smpai dlm kol 10 pagi waktu malaysia di BTS ataupun Time Square mgikut kata waida yg bermati2 an kata pggunaan BTS tidak sesuaii...semangat2 sume gara2 nak pegi genting x jadi.keh3.waida blnja tgk wyg cite hancock. cite yg ada sume perasaan..sedih klako dan lapo...lapo sbb ada mitbol dlm cite tu.keh3.lepas layan hancock kitorg layan game2 kat theme park dia.dan betul kata waida kitorg tlh meng underestimate game2 kat ctu...rupa2nya game2 kat situ wlaupun sket bleh dikatakan dasat jugak a krn berjaya wat aku rasa nak muntah penin n lembik..siot je...aku main kat genting dulu pun xrase nak muntah. yg pasti kalau sapa2 nak pegi main kat ctu g la naik dna mixer tu...mmg korg rasa mcm masuk dlm blender.360 darjah punya pusingan...huhu.roller coaster dia best.haha.ngeri2.ptg tu sepatutnya aku p d curve jumpa mbe2 skolah aku...spjg dlm keta aku berdoa diorg kansel sbb aku dah xlarat..sib bek diorg pun tgh melayan movie kat bukit tggi...so smpai2 kat umh kakak aku terus cr tiger balm n tdo.huhu glanye cosmo theme park BTS.

catatan tiga:



ari ahad lepak midvalley jumpa syima,aja,nad n azry...tenkiu sume luangkan masa untk lepak dgn k su..hak2.gmbo2 hapening tu akan di upload nanti.

catatan empat:



tq to waida buku bedar sukma bisu tulisan faisal tehrani n cenderahati dr australia
tq to k zeq simpankan tsirt
tq to syima tsirt n asam
tq to nad dvd om shanti om
tq to azry aja nad syima n others yg berniat nak jumpa tapi xdpt jumpa...smoga sume hepi2 slalu
sori to mcik hanim tak dpt g PD huwaaa...bawal swit sour...xdpt i leting ngn Mr I...ahak2

gmbo midvalley



Thursday, July 10, 2008

nak banzai trip lagiiiiiiiiiiiiiii!!!!

video

~langkawi mei 2006. hak2...
skang dah 2008 dah 2 tahun wooo huhu...
kak bi tahniah dgn kelahiran mu'az semoga mu'az menjadi seorang anak yg soleh di tuniyer dan akhirat.
waida...hehe bila nak tuwun kedah lagi weiiii?harta ko ada ngn aku lagi...wakakaka

Wednesday, July 9, 2008

nomot2 itu...

8709368813297688 - 10 Dec 2007 time waida beli ni ujan
8377165412051338 - 30 Dec 2007 time waida beli ni mlm tahun baru
8021798381349372 - 29 Mar 2008 time waida beli ni dia kat semenanjung
8790372733351364 - 24 Apr 2008 time ni waida saja2 beli


jazakillahukhaira waida...bersamamuuuuu (^_^)v