royalty free images

Friday, November 27, 2009

...suara hati

Segala yg kita lakukan x pernah lari dr Allah. Sama ada kita akan mengingatiNya atau tidak, menyedari kehadiranNya atau tidak, merasai kasih syg Nya atau tidak, kita yg akan rugi sebenarnya…kita mbiarkan diri kita jauh dr Allah sedangkan kebahagiaan hidup dunia akhirat itu adalah dengan beribadah kepada Allah. Ibadah yg tidak mencangkupi hal2 spt solat, puasa dan haji. Ibadah ini adalah segala yg kita lakukan hanya kerana Allah. Subhanallah!
Allah lbh dekat dr nadi leher kita sendiri…namun kita tidak pernah merinduiNya tulus lahir dr hati. Kenapa?
***
Diri kita sgt dekat pada Allah tapi kenapa kita terasa jauh? Allah yg jauh dr kita atau kita yg jauh dr Allah? Kenapa kita membenci Allah sdgkan Allah sentiasa bersama kita.membangkitkan rasa mcm2 yg mana rasa2 tersebut adlh milik Allah.astaghfirullahal’azim.
***
Dlm diri kita ada suara hati…manusia selalu keliru antara suara hati dan emosi. Suara hati adalah perkara yg menyebbkan emosi.cthnya sayang menyebbkan rindu. Suara hati sayang mencetuskan emosi rindu. Persoalannya dr mana dtgnya emosi tersebut. Kita merasa rindu. Rindu ibu rindu ayh rindu keluarga rindu sahabat…tapi pernahkah kita tny dr mana dtgnya rindu itu? Ya jwpnnya dr Allah. Allah yg mencetuskan rasa rindu. Jadi pada siapa kita rindu sebenarnya? Kita rindu pada Allah SWT. Pencipta kita! Jadi bagaimana mungkin kita menidakkan kewujudan Allah sedangkan dialah yg kita rindu selama ini. Kita rindu kekasih kita tetapi siapa yg mencipta rasa rindu? Allah! Jadi pada siapa kita rindu sebenarnya?
siapa yang kita rindu sebenarnya?.....sudah tentu jawapannya pada Sang Pencipta Rindu

cinta :D

10 Penyebab Dicintai Allah..

1. Membaca Al-Quran dengan meneliti da memahami makna dan tuntutannya.

2. Mendekatkan diri kepada Allah SWT dengan membanyakkan ibadah sunat setelah memelihara ibadah fardu.

3. Sentiasa berzikir kepada Allah SWT dalam apa jua keadaan dengan lidah dan hati dalam pelbagai amalan dan suasana.

4. Mengutamakan sesuatu yang disukai oleh Allah SWT keatas sesuatu yg disukai oleh hawa nafsu serta berusaha meningkatkan rasa cinta kepadaNYa walaupun menghadapi rintangan yg menyukarkan.

5. Mempelajari nama2 Allah SWT dan sifatNYa Yang Maha Sempurna dan menghayatinya.

6. Menyaksikan (meyakini) bahawa segala kebaikan dan nikmat samada yg zahir mahupun yg batil adalah semata-mata kurniaan Allah SWT.

7. Merasa hina dan rendah diri di dalam hati kepada Allah SWT.

8. Sering beribadat dan berkhalwat( bersendirian @ mengasingkan diri d tempat yg sunyi) serta bermunajat kepada Allah SWT di waktu rahmatNYa dekat dengan hamba yg beribada ketika itu ( waktu tahajud) khususnya di waktu akhir malam di samping membaca Al-Quran dengan lidah dan hati serta penuh adab dan kemudian mengakhiri khalwatnya dengan beristighfar dan bertaubat.

9. Banyak mendampingi orang2 (soleh) yg amat mencintai Allah SWT dan RasulNYa serta terbuka hatinya untuk menerima tunjuk ajar mereka sebagaimana memetik buah-buahan yang elok.

10. Menjauhi segala gejala yg boleh merosakkan hati seseorang daripada mengingati dan mentaati Allah SWT

Thursday, November 5, 2009

cerita sisi

kisah seorang ibu dan seorang anak. si ibu dan si anak duduk di kerusi di satu meja di sebuah cafe

pandangan dari sisi kiri

si anak mahu menyuap nasi ke si ibu...


pandangan dari sisi kanan

si ibu memandang si anak yang mahu menyuap nasi ke mulutnya


pandangan sisi depan

si anak marah2 ibunya yg tidak mbuka mulut ketika dia mahu menyuapkan nasi ke ibunya


****mulia sungguh perbuatannya yang mahu menyuapkan makan ke ibunya...tapi haruskah dia memarahi ibu nya sambil menjengilkan mata di khalayak...
****pasti terharu rasa ibunya mpunyai anak yang mahu melayannya ketika makan...tapi tergoreskah hatinya dengan herdikan si anak...


terus memandang sisi belakang

aishhh 2
lamenye x edit gmbo and post gmbo. haishhhhh!

aishhh

dah lame x melukih!!!

Wednesday, November 4, 2009

heh

dah lame gile x menaip...time kasih ke kak leen sbb bawak broadband..bleh gak curik2 men tenet.muahahahaha...bulan 10 ni agak gile sket...macam2 yg wat otak jadi senget...berjaya jugak melepasi akhirnya...melangkah ke bulan 11 bermaksud dah hmpir 2 bulan x balik kampung...haishhhh kalau dulu x payah nak piki2 balik kg neh...mmg ari2 kat umah...balik keje terus balik umah...xde kona2 pegi mane...mandi mkn solat pastu dok tconggok depan tv smpai kol 12. pastu tido...haha..betapa aku merindui kehidupan yang lalu.namun yang pasti itu sudah menjadi kenangan...hal sekarang yang harus dihadapi.chaiyok2!

hargai apa yang ada dihadapan mata
bila sampai masa untuk ia pergi
ia pasti pergi
dan yang tinggal hanya kenangan
biarlah kenangan itu menjadi
kenangan yang indah...(^_^)v

:l

nak balik kampung! lambat nye raye haji.haishhhh!