royalty free images

Friday, November 5, 2010

rasa itu...

tadi....rasa itu datang lagi
rasa gusar...
sekarang....rasa itu masih belum pergi
rasa risau...
Ya Allah...tenteramkanlah jiwa ku

Thursday, November 4, 2010

- - -

tanggal 25 10 2010 aku menyerahkan surat. kelebihan mempunyai cuti yg banyak lagi menyebabkan notis tersebut dipendekkan. sememangnya aku mau cepat2 keluar dari tempat itu. terasa sesak. dengan orangnya. dengan permasalahannya. dengan suasananya. semak!

manusia terlalu berkehendakkan kestabilan. itu lah fitrah manusia. melakukan keputusan yang lebih banyak mengambil kira hal dunia. aishhh. sering terlupa...rezeki itu hak Allah...dan Allah Maha Pemurah memberi dengan caraNya, yang kita sendiri tidak terjangkau akal untuk memikirkan tentangnya.

terlalu takut pada kesusahan sehingga terlalu bergantung kepada dunia. menyempitkan fikiran sehingga menyebabkan rasa tiada jalan. sedangkan Allah sudah menjanjikan kesenangan buat orang yang berusaha. jika ujian yang jadi pengganti..pasti ada hikmah disebaliknya. hikmah yang kita takkan nampak...tapi insyaallah...kita akan rasa...dan apa yang kita mahukan adalah apa yang kita rasa...bukan apa yang kita nampak. material itu soal kedua. ketenangan dan keredhaan itu yang pertama.

yakin. perkataan keramat yang harus aku semat kuat2. tiada yang perlu dirisaukan. kerana qada dan qadar juga adalah hak Allah. dan kekuatan ku adalah usaha dan du'a. Allah suka pada orang yang meminta2 padaNya. bergantung padaNya...bukan pada dunia...

terima kasih Allah...keputusan ku ambil ini..mengetuk akal ku...membuka mata hati ku...menyedarkan aku...kepada Mu lah aku berlindung...kepada Mu lah aku bergantung...kerana Mu lah aku hidup Ya Allah. alhamdulillah -

done-

08-06-2009 until 03-11-2010

berakhir sudah critera si baju hijau
kenangan tercipta
terima kasih Allah