royalty free images

Sunday, March 28, 2010

10+18

8 - 20 tahun lalu
18 - 10 tahun lalu
28 - 10 hari lalu

20 tahun lalu saya masih bersekolah rendah. masih senang hati tanpa perlu piki bnyk masalah- tentang duit, tentang hutang, tentang tekanan, tentang segala macam masalah dunia. apa yang saya tahu hanya mahu rasa seronok dan gembira. menghayati hidup kanak2 yang punya hati nurani yang suci, jujur, ikhlas dan telus. waktu itu warna hati pasti masih putih. bersih. zaman kanak2 yang membahagiakan.

10 tahun lalu, saya masih tetap bersekolah. namun persekitarannya berbeza. jauh dari keluarga. jauh dari kampung halaman. sudah remaja. mula berjinak2 dengan tekanan. segala macam. tekanan x cukup duit, tekanan rindu keluarga, tekanan assignment/presentation, tekanan persekitaran..sudah mula dibebani dengan masalah dunia. sudah mula fikir macam2. hati sudah mula resah gelisah. waktu itu warna hati pasti sudah tidak putih lagi. kelabu. zaman remaja yang menjadi asas pada kematangan.

10 hari lalu, bukan lagi bertitle remaja. sudah tua..hahaha..tp masih muda. sudah bekerja. namun semestinya fitrah manusia. xkan puas dengan apa yg dimilikinya.masih mencari. persekitaran yang juga berbeza berbanding 20 dan 10 tahun lalu. dikelilingi manusia yang pelbagai ragam. yang masing2 punya matlamat masing2 dan sanggup melakukan apa saja demi merealisasikannya. ini lah dunia org dewasa. dipenuhi dengan masalah dunia. tgh gila mahu kumpul harta, kuasa dan membina keluarga. bukan saja hati resah malah fikiran juga serabut. waktu itu hati pasti tidak putih lagi. hitam. zaman dewasa yang perlukan kekuatan.

perjalanan hidup manusia dr kecil kepada dewasa. dari tidak pandai berdikari kepada pandai berdikari. dari tidak memiliki harta kepada memiliki harta. dari tidak berilmu kepada berilmu. dari sendiri kepada berkeluarga. banyak perubahan berlaku. namun, kenapa hati x suci seperti kita masih bayi? seperti kita masih kanak2? bukankah lebih dewasa kita, lebih bnyk ilmu kita dan lebih baik perlakuan, adab dan akhlak kita....bukankah?


jangan lupa...kita pernah berjanji di luh mahfuz...janji bahawa hanya kepada Allah kita sembah dan memohon pertolongan. tiada yang lain selain Allah.

jadi, lagi dewasa kita, harus kita lagi dekat dengan Allah. Maha Suci Allah yang Maha Menghidup dan Mematikan.

semoga aku hari ini lebih baik dari aku semalam.
.amin.
p/s: terima kasih buat keluarga dan teman yang mendoakan usia dan kebahagiaanku..semoga sentiasa dalam barakah Allah.

1 comment:

PnConfused said...

:) selamat ulangtahun kawan..... :)