royalty free images

Sunday, June 6, 2010

untuk kamu sue!

8 jun 2010
setahun

bnyk benda bermain di kepala. tapi xsempat nak mencatat di sini...apatah lagi nak draf2 je...keh3..malas sebenarnya yang bertamu. haihhhh.

yg sblum2 neh aku sudah terlupa..tp yg 2 3 hari nih aku terpiki ttg kesusahan, kesulitan, kepayahan, kepenatan dan tekanan bekerja...jadi hari ini, ini yang mahu aku taip2kan

masing2 menganggap kerjaya masing2 susah. masing2 rasa tertekan dan ada juga yg menganggap kerjaya org lain lebih mudah berbanding kerjaya dirinya sendiri..atau mungkin ada yg merasakan sebaliknya..(ada ke?)..yg pasti tak penah ada org berasa bersenang2 dalam mencari rezeki halal.

Allah telah menetapkan bahawa rezeki itu adalah hakNya. Pelbagai cara manusia ya'ni hambaNya merasai nikmat rezeki yang dikurniakan oleh Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Allah itu Maha Adil. Memberi kepada makhluknya rezeki sama rata. tapi manusia ini sememangnya mudah lupa. Manusia lupa Allah memberikannya udara yg sama yg disedut oleh semua manusia islam atau bukan islam. Allah memberikannya rasa bahagia, rasa gembira, rasa duka dan segala rasa yg sama dengan manusia lain rasa. Allah memberikan cahaya siang dan malam. Allah memberikan pepohon yg dipenuhi buah2an. Allah memberi tanah yang subur untuk manusia bercucuk tanam. Allah memberi air yg segar untuk dijadikan minuman. apa lagi yang bukan dari Allah?... Subhanallah.

cara hidup kita sekarang menyebabkan kita lupa bahawasanya hidup kita ini bergantung hanya pada Allah. kita bekerja. cukup bulan kita dapat gaji. dengan gaji tersebut kita beli barang2 keperluan harian...secara tak langsung kita sebenarnya telah bergantung pada wang. tak ada wang tak boleh hidup.huhu. wang hanya lah medium. jika kita ada wang tapi tiada barang yang kita beli untuk makan, bagaimanakah? dengan kuasa Allah, Allah menarik nikmat kesuburan tanah. Allah tidak turunkan hujan. Allah meniadakan udara. Na'uzibillahiminzalik...adakah waktu itu wang boleh membeli semua nikmat2 tersebut?

jadi kenapa harus merunggut2 bila tertekan dengan kerja. kenapa harus rasa lelah dengan kerja. kenapa harus rasa terbeban dengan kerja. kenapa harus rasa gembira cuma bila hujung bulan tiba? adakah kerana wang anda bekerja?

bukankah Allah yang memberikan rezeki dan tugas kita sebagai hamba adalah beribadah kepadaNya. jangan lupa..kerja adalah ibadah bila diniatkan pada Allah. apa yang kita dapat setiap hujung bulan itu adalah upah diatas penat lelah kita. dengan upah tersebut membolehkan kita terhindar dari meminta2. terhindar dari hutang. terhindar dari penindasan. jadi bekerja lah dengan ikhlas agar upah itu sentiasa barakah. insyaallah.

dan 8 jun 2010...genaplah setahun saya mencari sesuap nasi dengan berbaju hijau.

bagaimana mungkin kamu akan sentiasa mengingat Allah jika kamu tak pernah di uji?
Allah sentiasa ada dan sentiasa bersama mu...
Subahanallah Walhamdulillah Wala ila ha illallah Wallahu akbar

1 comment:

Anonymous said...

SuciHaqiqi

Manusia selalu lupa bila d'beri kenikmatan.bila ditimpa kesusahan/musibah barulah nk ingat Allah.walhal trlalu bnyk nikmat yg Allah berikan. Allah mendatangkn rezeki dgn pelbagai cara.Allah melapangkn dan menyempitkn rezeki kpd hamba2 yg d'kehendakinya.klau kite hanya setakat memohon d'luaskn rezeki tanpa amal...mana mungkin Allah makbulkan.wallahu wa'lambisawab.

Syukuri atas setiap nikmatNya.