royalty free images

Monday, March 21, 2011

sedih dengan dunia

maaf, tajuk bunyi seperti aku kecewa dengan dunia. bukan. aku bukan kecewa dengan dunia. tidak pernah sama sekali. aku juga tidak putus asa untuk mencari keindahan yg ada dalam dunia ini. kerana dunia ini adalah kepunyaan Allah. diciptakan Allah dengan penuh kasih sayang. Allah mencurahkan kasih sayang nya untuk sekelian isi dunia ini. subhanallah.

jadi apa yang aku sedihkan? sedih. sgt sedih sekali. bila melihat bagaimana isi dunia memulangkan kasih sayang dari Maha Pencipta dunia dengan penuh kejahilan dan kesesatan. bagaimana isi dunia berlumba2 mengejar kemewahan dunia yang ada di depan mata sehingga terlupa untuk mengata syukur dan memuji kebesaran pada Maha Pencipta kemewahan tersebut. astaghfirullahal'azim. sedih. benar-benar sedih.

sang remaja lelaki muslim memakai subang di telinga kiri dan kanan. bercakap di khalayak ramai tanpa adab. sang remaja perempuan muslim menghembus asap berkepul-kepul. rambutnya punya segala warna. ketawa kuat hingga hilang keayuaannya. sang ketua menindas org bawahan; orang bawahan mengumpul dendam; memaki mengumpat di belakang; tiada rasa hormat dan tunggu masa untuk membalas. sang peniaga mengambil kesempatan dengan mengaut keuntungan yang berlebihan; mengenakan riba yang entah apa-apa; keuntungan yang ada dibelanja entah ke mana-mana bukan di jalan pahala. sang ibu melahirkan anak tanpa hubungan halal; dibuang dicampak sang bayi tanpa rasa belas demi menutup noda sendiri; tiada insaf; di buat lagi di ulang lagi. sang bapa melampias nafsu pada waris sendiri; membiar diri menjadi syaitan bermaharajalela untuk merosakkan masa depan seorang yang bernama wanita, anak2 gadis atau pun anak2 remaja, nenek sekalipun dihentam juga. sang jiran ada seperti tiada; kenyang seorang-seorang; senang pun seorang-seorang; bila orang sebelah senang didengkinya, bila orang sebelah susah diketawakannya. sang anak ada yang derhaka; konon terseksa dgn ibu bapa yang dulunya tak menjaga; bila sudah dewasa inilah masanya mahu membalas yang serupa. oh...sungguh ramai lagi sang2 yang tidak mampu untuk aku taip kan di sini.sedih.sangat sedih dengan dunia hari ini.

aku ada terbaca bahawa Allah tidak pernah memandang harta, rupa, pangkat,kuasa atau apa sekali pun yang kita punya di dunia ini. Allah cuma memandang amalan kita. iman kita. hati kita. cuma itu yang Allah ambil kira. tapi kenapa? kenapa manusia tetap mengejar harta? mengejar pangkat? mengejar kuasa? mengejar rupa...sehingga sanggup mengubah kejadiannya. mahu cantik. kononnya. sungguh sedih.

Allah tidak pernah berdusta. janji-janjinya pasti akan terlunas. tidak takutkah? Al Quran di wahyukan buat Rasulullah nabi kita, rasul kita...bukan hanya sebagai penunjuk dan hidayah tapi juga sebagai peringatan, sebagai amaran. ada benda yang di larang. namun kita tetap dgn kejahilan. mengikut kata nafsu yang sebenarnya tipu daya syaitan. hasilnya?...manusia cuma mahukan dunia walau macam mana jua caranya.

oh manusia..terlupa kah...kita akan mati...itu lah cara hakiki yang akan membawa kita bertemu Maha Pencipta yang Esa. dunia yang diagung2kan ini akan hancur bila sampai masa waktunya. jasad yang dibangga2kan akan tenggelam dalam tanah dan di makan ulat ulat rakus sedikit demi sedikit. harta kuasa dan segala yang ada akan ikut hancur bersama dunia. jadi apa yang tinggal? cuma amalan...ya cuma amalan kita. yang itu...yang di ambil kira Allah. jadi bila nyata ajal kita sudah sampai kelak...apa yang mahu kita bawa untuk bertemu Allah...sewaktu mengadap Allah. apa amalan yg kita ada? oh baru teringat...semuanya tertinggal di dunia."ahhhh dunia sudah hancur...jadi apa yang kau ada? apa yang aku ada?" monolog lah dengan diri. jika dunia yang kau kejar...dunia lah kau dapat. itu janji Allah. kau telah dapat dunia...bila sudah mati...akhirat kita pasti tidak ada apa-apa. na'uzubillahiminzalik. dunia...sedihnya dengan dunia.

Ya Allah...jadikan lah kami hamba-hamba Mu yang bersyukur dengan nikmatMu. jauhilah kami dari tipu daya syaitan yang direjam dan kemewahan dunia yang dusta. amiinnn.

No comments: