royalty free images

Monday, February 2, 2009

email buat aku...sue

"Salam alaiki,

Nukilan buat sahabat jiwaku sue,

Atas name kasih sayang sesame manusia, maka aku nukilkan email ni utk tatapan sahabatku, sahabat yg selame ni sentiasa setia bersamaku tanpa mengira jemu nye..

Sue,aku kirimkn satu bungkusan utk ko…kandungannye senaskah buku Penenang Jiwa, Pengubatan dan Rawatan terjemahan kitab Mukashaf Al-Qulub (Imam Al-Ghazali), sebuah novel tautan hati dan sehelai blouse kaler hijau..harapnye ko suke…

Sue, buku Imam Al-Ghazali tu bg aku kulitnye tak menarik langsung..tp buku tu la yg aku duk tatap bbrp hari ni, sbb dulu aku pnh pinjam dr seorang kawan..mula2 aku selak 2-3 helai ms..lame2 aku suke ngn isi nye!...last2 aku decide…ini la buku yg aku nk share ngn sahabatku..

Tentu ko tertanya…knape aku x nk tunggu befday ko..spt yg aku dh janji..sue, tiap2 hari pon befday kite sue…aku nk meraikan hari2 persahabatan kite selagi aku terdaya…selagi aku mampu….lg pon, kite tak penah tahu smpai bile kita diizinkn utk bersahabat…jd, bg aku..xde salahnye…aku nk share ngn ko sebnyk yg mungkin..semoga kite same2 dpt manfaat sue..semoga kite dpt terus bermujahadah dlm mencari cintaNya.

Sue, aku tak nk sinopsiskn buku tautan hati tu…buku yg aku kirimkn tu adalah buku yg aku dah bace…mmg sengaja aku kirimkn hak aku, sbb bg aku itu adalah lebih berkat klau kite bley share..selepas ni, terpulang kpd ko…kalu ko suke, ko bley simpan…kalu ko x suke pon, ko bley bg balik kat aku..aku sedikit pon x ambik hati..janji dpt di manfaatkan..hakikatnye buku tu sbnrnye bg aku kesedaran tntg ukhwah fillah..method2 dakwah dan tarbiyah… aku ttibe terpukul sue…ruginye aku selama ni..kerana perangai aku ni, aku x dpt manfaatkn ape yg Allah dh bg jalannye kt aku.. bertahun2 aku terlibat dlm proses tarbiyah..dibesarkn dlm suasana yg dh cukup sempurna bg aku…bile dh besar sket, start skolah menengah smpai akhir zmn uni aku, aku diberi peluang utk tarbiyahkn org..tp mende2 tu seolah2 tak lekat lame dengan aku…kkdg aku hanyut..lg2 dh zaman keje…terlalu bnyk fitnahnye…aku resah bile didesak ngn cinta lelaki…

aku kesal..Alhamdulillah Allah titipkn perasaan kesal tu.. mmg novel fiksyen, novel cinta..tp cinta nye adalah cinta kepada NYA…itu yg aku rase kelainan major pd penulis muda ni…dia mungkin tak sehebat F.Tehrani yg mmg terkenal arif dlm tajuk yg ditulisnye atau pon Habiburrahman yg sgt halus method dakwahnye…tp she is a unique kind..bagi aku la…

tebal buku tu sue…memerlukan mase utk membace…tp aku harap ko dpt isi intipati nye…tak bnyk pon sedikit..aku paham..kekangan mase mmbuat kn kite kurang concentrasi utk membaca…akhir kata..mari la kite saling memperingati…mari lah kite mencari redhaNya dan cintaNya!"


mgkin email ini agak peribadi antara aku dan teman ku ini...tapi ada ayat2 yg aku mahu kongsi...bkasih sayang kerana Allah...berteman kerana Allah...hidup ini hanya utk Allah....tarbiyah...pkataan temanku yg turut menyentuh dan meruntun jiwaku....itulah fungsinya manusia sebgai khalifah Allah di muka bumi yg serba pinjaman ini...sbgai hambaNya pada masa yg sama.....tapi manusia sering tewas...tewas dengan keindahan dunia...keindahan dunia...keindahan dunia milik Allah ini...dunia saja dah begini indah...betapa indah lagi Syurga Allah...bukankah itu yg patut ada di hati setiap manusia....ingin mati dalam keadaan yg diredhai Allah...andai esok hari terakhir bernafas di muka bumi ini...dan lusa sudah pasti tiada...kenapa hari ini masih berlengah.....AllahuAkbar..


p/s:aku blum terima bungkusan itu...andai tak sampai di tgn aku...huuuuu...terkilan skali...smoga bungkusan nya selamat aku terima...andai tidak....redha...ada hikmahnya...hmmmm

update: alhamdulillah dah dapat brg2nya...jazakillahukhaira ya ukhti..gembira memiliki

4 comments:

theconfused said...

sahabat fillah.. :)

aku gembira ko ada kawan cam nihhh....

kak bi said...

kirim salam akak pada kawan su ok. seronok ada kawan mcm ni.

njammal said...

baru hari ni aku dan bace!..
ehemmm...sebangga2 org lain, aku lg bangga ko ade member camni..
hehehe...
smoga kalian berada dlm lindungan Allah.. :) :)

akusue said...

theconfused: ko jgk seorg drnye...jgn lupe n3 aku utk ko...kekaseh sam po bo...tp ko kena kongsi part ngn cd the best of heliza bereh...keh3

kak bi: kak biii dah sampaikan salam...he su pun seronok

njammal: hua3...aku tau nape ko bangga...
jazakillahukhaira