royalty free images

Tuesday, September 23, 2008

suka ati aku nak tulih

ari sabtu bersamaan 20 haribulan september dua ribu 8. aku lepak umah xkuar g memana pun. so oleh sebab aku wujud dirumah aku memulakan aksi aku sebagai anak solehah iaitu membantu omak aku di dapo.marilahhh adik kuuuu duduk keliling mejaa...break nyanyi lagu laye jap. sbb masih pagi so xdelah mak aku masak juadah berbuka.mak aku just standby apa yg patut je.dan tugas aku adalah menggoreng kerisik.tahukah anda apa itu kerisik?kerisik adalah sejenis bahan yg berasal dari nyok aka kelapa yg telah diparut dan digoreng sehingga hangit kemudian diblender sehingga sebati.kalau org dulu2 diorg tumbuk pakai lesung batu ye bukan lesung pipit.kerisik ini sesuai digunakan utk memasak rendang dan masakan2 yg len yg diperlukan oleh masakan tersebut.(hua3 base melayu yg fail)

selamat hari lebaran minnal aidil wal faizinnn...wah nyanyi lagi. kemudian aku menggoreng la kerisik ini dgn penuh kesabaran.lama tul nak kasi nyok ni hangit.keh3 bukan hangit senonye.kasi nyok tu warna kunin2 keperangan2 tapi aku nmpak cam itam je.muahahaha.so sbb nak ilang kan rase boring menggoreng yg dah setgh jam tuh aku pun mempelbagai kan bentuk2 nyok itu didlm kuali.mujur mak aku xnmpak kalau x sure2 kena sepuk.smpat aku mengabadikan nya dlm kamera nset aku tapi aku smpat wat 2 jelah.mula2 ingat nak wat kuda pastu tjadi kura2 lak...so sbb buruk benau xdela aku tgkap gmbar untuk paparan lanjut.heheh.

dah abih wat tu maka di continue dgn memblender nyok yg dah masak tu...tapi kan tapi kan..sbb nak kasi nyok tu sejuk dulu...aku capai kamera aku pi belakang umah amik gmbo traktor ngn burung2 yg ada kat blakang umah aku.gmbo ni masih dlm kamera blum ditransper untuk paparan umum.harap maklum.ku susun sepuluh jariiiiii...lagu laye lagi heee.selesai aksi aku ngn burung2 tu aku pun masuk le dlm umah balik tgk2 mak aku dah siap blender nyok tsebut yg telah selesai menjadi kerisik...ha ha ha hampeh je punya anak.ekekeke.

petang nye lak aku tlg mak aku wat kueh gunting aka pagoda(ini aku n kami2 je yg pgel...heheh) ini menu wajib kat umah aku setiap kali hari raya.huh sangat menguji ketahanan tgn ooo wat mende ni...dia pakai mende khas aku tak tau apa nama mesin tu tak pula aku teringat nak hamik gmbo sbb terlalu pokus la katakan.selesai mencanai memotong sume abih la shift aku sbg pekerja buat kueh gunting.mak aku lak sambung shift mnggoreng.selesai selesai...hehe sesi merase.heip heip!puase!

demikian story aku...jumpa lagi di lain waktu ye. sape nak rase kerisik yg bakal dimasukkan dlm rendang n sape nak rase kueh gunting raye ni dtg2 lah ke umah aku. jgn lupa bawak duit raye ke aku...apa ingat free?! muahahahaha. kelekuk! sure aku kena sepuk kalau mak aku baca blog neh. tapi aku kompiden mak aku mmg xkan baca sbb kewujudan blog ni pun dia xtau.hua3.minta maaf zahir batin makkk. =p

3 comments:

theconfused said...

oit2.. kompem simpan kat aku arrr!!!

syima said...

wakaka sengal je ksue..
beshnya ksu wat sendiwi kuih gunting tu..i like
kerisik hrf s tu utk syima ek..muahaha ke sue sengal..wakaka larikkkkkkkk

akusue said...

along!hak2 kompem..janji dtg umah je...jgn mkn pizza bnyk2 sgt kang ekeke

syima...hua2 mmg utk mu i wat spesel...s utk syima sengal..hak2