royalty free images

Thursday, November 6, 2008

kasih dan sayang


2 3 hari ni aku ditanya tentang maksud kasih dan sayang...kedua2 perkataan ni...adakah punya perbezaan?

jadi aku cuba google.mula2 aku google definisi kasih..tapi bnyk kuar definisi dr bahase indon.jadi aku masuk web dewan bahasa dan pustaka.tapi sbb web nye agak slow jadi aku hilang sabo..memandangkan sinonim yg aku jumpa mksud kasih tu sama je ngn sayang dan cinta jadi aku masih belum berpuas hati.aku terus google lagi.dan aku jumpa web http://www.virtualfriends.net statement ini di post oleh atie cute under tajuk kasih sayang utk siapa...tapi sbb aku nak tahu maksud kasih dan sayang saje so aku just quote part of it jelah

"Seringkali kita menafsirkan bahawa kasih dan sayang merupakan suatu definisi yang sama. Namun pada hakikatnya kasih sayang merupakan dua perkataan yang berbeza iaitu kasih bermaksud cinta atau suka yang menunjukkan rasa akrab atau setia. Manakala sayang bermaksud hormat yang menunjukkan rasa perihatin. Adapun dalam penafsiran Al-Quran ungkapan bacaan basmallah yang bermaksud ?Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih? menjelaskan bahawa maksud kasih dikhususkan kepada hambanya yang beriman dan taat, berbanding dengan sifat pemurah Allah yang umum kepada semua umat manusia. Jelaslah bahawa makrifat tentang kasih lebih membawa maksud yang khusus berbanding sayang. " untuk membaca keseluruhannya sila ke http://www.virtualfriends.net/article/articleview.cfm?AID=29572

so aku cam dah bleh beza maksud dua perkataan ni.tapi nnti aku akan teruskan google lagi.tapi utk n3 kali ni...aku berhenti kat sini dulu.adios.

1 comment:

theconfused said...

btoi2.. tp ayat cam...

aku kasihkan kamu cam puitis sgt.. heheheheh